Bijzondere ontsnappingen uit de gevangenis

Een ontsnapping uit een gevangenis.

Ontsnappingen uit de gevangenis komen niet vaak voor, maar in sommige gevallen gebruiken gevangenen zeer speciale vaardigheden en sluwheid om toch te kunnen ontsnappen. De meest bizarre ontsnappingen uit gevangenissen wereldwijd hebben wij in dit artikel op een rijtje gezet. Deze gedetineerden dachten echt out of the box.

Ontsnappen dankzij hamburgervlees - 5 juni 2015

David Sweat en Richard Matt, twee gevangenen uit de Clinton Correctional Facility, deden maanden over het plannen van hun ontsnapping. Beide gevangenen werkten in "bevoorrechte" secties van de gevangenis, inclusief de keuken, waardoor ze toegang hadden tot divers gereedschap. Toen ze rond het gevangenisveld liepen, kwam het duo tot de ontdekking dat een hobbel in het veld eigenlijk een pijp was waar ze doorheen konden kruipen om te ontsnappen. Richard Matt bouwde ook een relatie op met de kleermaker van de gevangenis, Joyce Mitchell, en overtuigde haar om ijzerzaagbladen verstopt in hamburgervlees naar binnen te smokkelen.

Dit alles zorgde ervoor dat zij over het nodige gereedschap beschikten om door stalen wanden te snijden. Ze lieten poppen met truien van de gevangenis in hun bed achter om bewakers te doen geloven dat zij in hun bed lagen en op die manier tijd voor zich te winnen. Ze lieten ook een briefje achter voor de bewakers met de tekst: "Have a nice day."

Oorspronkelijk zou Joyce buiten de gevangenismuren op hen wachten met een vluchtauto. Joyce kwam echter niet opdagen en het ontsnapte duo moest hun weg te voet vervolgen. Na enkele dagen op de vlucht te zijn, werden de twee uiteindelijk gevonden en een confrontatie resulteerde erin dat Sweat gewond raakte en Matt werd doodgeschoten.

Joyce Mitchell pleitte schuldig aan haar betrokkenheid bij de ontsnapping en werd veroordeeld tot maximaal 7 jaar gevangenisstraf, welke zij uitzit in het Bedford Hills Correctional Facility voor vrouwen.

Nectarines als granaten - mei 1986

In 1986 gebruikte Michel Vaujour nectarines in een bijzonder ontsnappingsplan. De vrouw van Michel, Nadine, zat niet in de gevangenis en nam voorafgaand aan de ontsnapping helikopterlessen. Michel gebruikte nectarines die als granaten waren beschilderd om toegang tot het dak van de gevangenis te krijgen. Van daaruit pikte zijn vrouw hem op in een helikopter en landden ze vervolgens op een voetbalveld. Zijn vrouw werd vervolgens gearresteerd. Michel werd later neergeschoten na een mislukte overval, wat hij overleefde.

Tunnel ontsnapping - januari 2001

Joaquín Guzmán Loera, ook wel bekend als 'El Chapo', is een Mexicaanse drugsbaron en voormalig leider van het Sinaloa-kartel. Hij is er twee keer in geslaagd om te ontsnappen uit de gevangenis. Zijn eerste ontsnapping was in januari 2001. Nadat hij door de Mexicaanse politie was gearresteerd op verdenking van drugs, kocht El Chapo een aantal bewakers in zijn gevangenis om, om hem bij zijn ontsnapping te helpen. Hij ontsnapte uiteindelijk uit de gevangenis door in een kar met was te klimmen en kon de volgende 13 jaar voorkomen dat hij opnieuw gevangen werd genomen.

In 2014 werd hij weer gearresteerd en ongeveer 17 maanden later ontsnapte El Chapo opnieuw. Deze keer kreeg El Chapo veel media-aandacht en ontsnapte door een kilometerslange tunnel die onder de douches van de zwaarbeveiligde gevangenis was gebouwd. De tunnel had verlichting, ventilatie en een aangepaste motorfiets die waarschijnlijk werd gebruikt om te helpen bij de bouw van de tunnel. In januari 2016 werd El Chapo opnieuw opgepakt.

Een magische sleutel - 10 januari 1995

In een ander ongelooflijk ontsnappingsverhaal, ontsnapten drie gevangenen door de omtrek van een sleutel te onthouden. Gevangenen Andrew Rodger, Keith Rose en Matthew Williams maakten alle benodigde gereedschappen voor hun ontsnapping in de werkplaats van de gevangenis. Ze hadden de hoofdsleutelomtrek onthouden die een bewaker bij zich droeg en maakten vervolgens een replica waarmee ze elke deur konden openen tijdens hun ontsnapping. Ze maakten ook een stalen ladder en een pistool.

Ze werden 4 dagen na hun ontsnapping betrapt in een poging een plan uit te werken om een vliegtuig te stelen.

Public Enemy #1 - 3 maart 1934

Gangster John Dillinger kreeg van de FBI de beruchte titel “Public Enemy #1”. Dillinger was zowel een bankrover als een moordenaar. Hij ontsnapte zelfs twee keer uit de gevangenis. Zijn eerste ontsnapping was uit een gevangenis in Ohio met de hulp van acht vrienden. Nadat hij voor de tweede keer was opgepakt, werd hij naar de Lake County Jail in Crown Point gebracht. Dillinger ontsnapte vervolgens uit de gevangenis met behulp van een neppistool. Er is nog steeds onduidelijkheid over waar het neppistool precies van is gemaakt en hoe de ontsnapping heeft kunnen gebeuren. De meest voorkomende aanname is dat hij een houten pistool gebruikte dat zwart was geverfd met schoensmeer. Bewakers zagen het neppistool aan voor een echt vuurwapren en lieten Dillinger de gevangenis verlaten.

Terwijl Dillinger op de vlucht was, heeft hij nog een aantal overvallen gepleegd. Na een paar maanden overleed Dillinger tijdens een vuurgevecht met de FBI.

Yoga ontsnapping - september 2012

De Zuid-Koreaanse Choi Gap Bok werd op 12 september 2012 gearresteerd voor diefstal. Choi was 23 jaar lang een yogabeoefenaar en op 17 september, slechts vijf dagen na zijn arrestatie, wurmde hij zich met zijn flexibele lichaam door een voedselsleuf die slechts 15 centimeter lang en 45 centimeter breed was. Dit duurde naar verluidt slechts 34 seconden. Zijn ontsnapping leverde hem de bijnaam "Koreaanse Houdini" op door journalisten. Slechts zes dagen later werd hij opnieuw opgepakt.

Helikopter ontsnapping - 12 oktober 2001

De Franse overvaller en veroordeelde moordenaar Pascal Payet heeft drie succesvolle ontsnappingen uit de gevangenis achter de rug die hem wereldwijde bekendheid hebben gegeven. Op 12 oktober 2001 ontsnapte Pascal uit een Franse dorpsgevangenis door op het dak van de gevangenis door vrienden opgehaald te worden met een gekaapte helikopter. Vervolgens keerde hij in 2003 per helikopter terug naar de gevangenis en hielp nog drie andere gevangenen te ontsnappen.

In 2005 werd hij opnieuw opgepakt en veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor de moord op een bewaker tijdens een autokaping in 1997. Hij zat pas een korte tijd in de gevangenis voordat hij besloot weer te ontsnappen. In juli 2007 regelde Pascal dat zijn vrienden een helikopter kaapten, de piloot gijzelden en hem dwongen om naar de gevangenis van Pascal te vliegen, waar hij op het dak zat te wachten. Hoewel zijn derde ontsnapping succesvol was, werd hij uiteindelijk opnieuw opgepakt in Spanje.

Alabama ontsnapping - juli 2017

In juli 2017 ontsnapten twaalf gevangenen uit een gevangenis in Alabama met behulp van pindakaas. De gevangenen smeerden pindakaas over het bordje bij een deur naar buiten. Toen de gevangenen de bewaker vroegen om de deur voor hen open te doen, dacht de bewaker dat hij een interne deur opendeed en niet een buitendeur.

De ontsnapte gevangenen beklommen vervolgens het hek met gevangenisdekens. Elf van de gevangenen werd binnen 12 uur opgepakt en opnieuw gevangengenomen. De laatste ontsnapte gevangene, Brady Andrew Kilpatrick, werd een paar dagen later in Florida opgepakt.

Catch Me If You Can - April 1971

Frank Abagnale was een beruchte fraudeur en bedrieger, op wie de film ‘Catch Me If You Can’ uit 2002 van Steven Spielberg is gebaseerd. Abagnale begon al op 15-jarige leeftijd met het plegen van misdaden en ontsnapte twee keer uit de gevangenis. De eerste keer toen hij naar de VS werd gedeporteerd, ontsnapte Frank uit een Brits vliegtuig op het John F. Kennedy International Airport in New York City. Uiteindelijk werd Abagnale in april 1971 opnieuw opgepakt, waarna hij zijn meer grandioze ontsnapping plande.

In april 1971 kon Abagnale zijn bewakers misleiden om hem te helpen bij zijn ontsnapping. Bij het inchecken in de gevangenis werden zijn detentieverklaringen vergeten. In die tijd werden in de VS veel gevangenissen geïnspecteerd op burgerrechtenkwesties. Abagnale greep de kans om de gevangenisbewakers te manipuleren door ze te laten geloven dat hij een undercover inspecteur was die zich voordeed als een gevangene voor een beoordeling. Hij heeft weken besteed aan het opbouwen van het verhaal. Hij gebruikte een medeplichtige buiten de gevangenis om de bewakers verder te overtuigen door een FBI-visitekaartje te vervalsen dat hem identificeerde als een FBI-agent.

De bewakers gaven hem een speciale behandeling omdat ze dachten dat ze de gevangenis met vlag en wimpel door de inspectie hielpen. Uiteindelijk liep hij zonder problemen de gevangenis uit en de bewakers lieten dit toe.

Abagnale was nog maar twee maanden op de vlucht toen hij opnieuw werd gearresteerd. De PR-schade aan de gevangenis was aangericht en het verhaal kwam naar buiten, waardoor Abagnale meteen beroemd werd door zijn ingenieuze ontsnapping.

De Alcatraz ontsnapping - 11 juni 1962

Een andere bijzondere ontsnapping is het verhaal van de drie gevangen die ontsnapten uit Alcatraz. Alcatraz is een maximaal beveiligde federale gevangenis op een eiland voor de kust van San Francisco. De gevangenis is omgeven door water, waardoor geacht werd dat het onmogelijk is uit deze gevangenis te ontsnappen. Dat veranderde allemaal op 11 juni 1962 toen Frank Lee Morris, John Anglin en Clarence Anglin uit Alcatraz ontsnapten door met een lepel een tunnel te graven door een betonnen muur. Om ervoor te zorgen dat hun ontsnapping minder snel werd opgemerkt en hierdoor tijd te winnen, maakten ze poppen van papier-maché met haar uit de kapperszaak van de gevangenis en legden ze deze in hun bed. De drie gevangenen gingen vervolgens het water op met een boot die ze hadden gemaakt van meer dan 50 gestolen regenjassen.

Hun ontsnapping werd pas de volgende ochtend opgemerkt door gevangenisbewakers. Op dat moment begon een uitgebreide zoektocht naar de ontsnapte criminelen, maar uiteindelijk werd er nooit meer iets van de mannen vernomen. Tot op heden wordt ervan uitgegaan dat de mannen in het water zijn verdronken. Deze theorie is echter nooit bevestigd, hun lichamen zijn tot op heden ook nog niet gevonden.

Er gaan ook geruchten rond dat de drie mannen naar Brazilië zijn verhuisd. In 2013 heeft de politie een brief ontvangen waarin de afzender beweert John Anglin te zijn. In de brief wordt gezegd dat ze alle drie met succes ontsnapten en hij de enige is die op dat moment nog in leven was, op 83-jarige leeftijd. De FBI verklaarde dat het vingerafdruk- en DNA-bewijs op de brief niet overtuigend was en dat de identiteit van de afzender van de brief niet kon worden vastgesteld. In 2016 werd een foto onthuld waarop de twee gebroeders Anglin 13 jaar na hun verdwijning in Brazilië zouden zijn afgebeeld. De autoriteiten hebben niet bevestigd dat deze foto ook daadwerkelijk de ontsnapte criminelen zijn.

Gekleed als vrouw - 2012

In 2012 ontsnapte de drugshandelaar Ronald Silva uit een Braziliaanse gevangenis. Toen zijn vrouw zoals iedere week hem in de gevangenis kwam bezoeken, gaf ze haar man de kleren die ze droeg en trok ze een extra outfit aan die ze in haar tas had meegenomen.

Silva had zijn armen en benen geschoren, nepnagels aangebracht, een pruik op zijn hoofd gedaan, lippenstift opgedaan en hakken aangetrokken om zijn transformatie tot vrouw compleet te maken. Hij was in staat om vlak langs de bewakers op te lopen zonder enige aandacht te trekken. Toen hij naar zijn vrienden liep die bij een bushalte stonden te wachten, merkte een agent op dat er iets niet klopte omdat Silva moeite had om op de hoge hakken te lopen.

Silva's vrouw beweerde dat ze geen idee had wat hij met de vrouwenkleren van plan was.