The Collar Bomb Heist

Code van Zodiac Killer ontcijferd

De wiskundige Samuel Blake uit Melbourne en twee collega-cryptologen zijn officieel erkend door de FBI voor het oplossen van een ruim 50 jaar oude gecodeerde boodschap geschreven door Zodiac, de seriemoordenaar waarvan de identiteit nog steeds onbekend is.

Denk jij codes te kunnen ontcijferen en een moordenaar te kunnen ontmaskeren? Kijk dan eens naar het moordspel "Trust is a dangerous game". Je kunt een moordspel solo of met een team oplossen. Durf jij het aan?

Dr. Blake werkte samen met twee andere cryptologen en een supercomputer van de Universiteit van Melbourne, Spartan genaamd, aan het decoderen van de gecodeerde boodschap dat bekend staat als het "340 cipher". De boodschap heeft een kenmerkend cirkel met een kruis door het midden en werd op 8 november 1969 naar de San Francisco Chronicle gestuurd door een man die zichzelf "Zodiac" noemde. De seriemoordenaar stuurde tot 1974 brieven naar kranten, inclusief het bewijs dat hij verantwoordelijk was voor de dood van ten minste vijf mensen in de San Francisco Bay Area.

Het officiële ontcijferen van de boodschap van 340 tekens geeft inzicht in de gedachten en acties van de moordenaar, maar onthult geen naam zoals beloofd werd door de seriemoordenaar in afzonderlijke brieven die hij naar verschillende kranten heeft gestuurd. Dr. Blake vertelde dat hij begin 2020 contact heeft opgenomen met Zodiac-cryptoloog David Oranchak en sindsdien werkt aan het ontcijferen van het 340 cipher, dat wordt beschouwd als een van de heilige graal van cryptografie. De heer Oranchak beheert een website die gewijd is aan het kraken van de Zodiac codes en heeft verschillende YouTube-video’s gemaakt over zijn bevindingen in de afgelopen 15 jaar tijdens het proberen te ontcijferen van de boodschap. In een verklaring op sociale media bracht dr. Blake een eerbetoon aan de in de VS gevestigde heer Oranchak en softwareprogrammeur Jarl van Eycke, uit Brussel.

"During the year we tested, by trial and error, around 650,000 different reading directions through the cipher. This search turned up — more or less — nothing,"

"However, one of these searches uncovered a surprising combination of words: GAS CHAMBER. That such a macabre phase should pop up in a sea of noise warranted further attention."

"From this fragment, David, Jarl van Eycke and I reworked the key and corrected an error Zodiac made in his diagonal enumeration of the second vertical segment of the cipher.”

"Jarl's fantastic program, azdecrypt, was essential in this process."


Een ontcijferd gedeelte van de code Een ontcijferd gedeelte van de code

Dr. Blake is een gastbezoeker aan de Universiteit van Melbourne en beschreef hoe de supercomputer van de universiteit, Spartan, de gecodeerde boodschap ontcijferde na 650.000 andere mogelijke oplossingen te hebben verwerkt. Uiteindelijk werd een oplossing onthuld die een bericht opleverde met de zin "GAS CHAMBER". De heer Oranchak stuurde de voorgestelde ontcijfering naar de Cryptanalysis and Racketeering Records Unit van de FBI en binnen een dag keurden ze de oplossing officieel goed. In een verklaring die vrijdag werd vrijgegeven, bevestigde de FBI dat de gecodeerde boodschap die aan de Zodiac Killer wordt toegeschreven, onlangs is opgelost door "particuliere burgers".

"After 50 years of active research, this cipher has finally been solved. We now understand why it resisted attacks for so long," Dr Blake wrote on social media."

"The reading direction through the cipher was so obscure, that the only way it could be found was with a massive search through many candidates using sophisticated software which can efficiently solve homophonic substitution ciphers."

"Not only were we lucky enough to find the needle in the haystack, but we were lucky enough to pick the right haystack in order to start searching for the needle."

Dr. Blake en zijn collega's hebben hun werk gewijd aan de slachtoffers van moord en hun families. De wiskundige uit Melbourne hoopt nu dat de oplossing die hij en zijn collega's hebben onthuld, zal helpen bij het kraken van de twee resterende onopgeloste korte gecodeerde boodschappen: een met 13 symbolen en de andere met 32. In zijn correspondentie liet de moordenaar doorschemeren dat deze cijfers zijn naam bevatten.

"I find the Zodiac case intriguing, but I'm far from a Zodiac killer expert,"

"Perhaps my lack of knowledge of the case helped as it wasn't a distraction."

"It would be fantastic if this helps the investigation in some way, now it's over to the experts in interpreting the meaning of his message."

Lees meer over de Zodiac Killer


Kijktip: Zodiac op Netflix.