Cold case Zodiac killer: (on)opgelost?

De Zodiac killer is de zaak opgelost?

Zodiac Killer, dat is de naam die deze seriemoordenaar helemaal aan zichzelf te danken heeft. Wanneer deze man namelijk brieven en cryptogrammen naar kranten stuurde over zijn eigen moorden, noemde hij zichzelf Zodiac. Deze beruchte seriemoordenaar was verantwoordelijk voor ten minste zeven moord(poging)en in Noord-Californië tussen december 1968 en oktober 1969. Tot aan 1974 stuurde hij hierover nog brieven met cryptische codes en hints naar verschillende kranten toe. Na in 1974 de laatste brief te hebben gestuurd werd het wel erg stil….

Denk jij zelf een moordenaar te kunnen ontmaskeren? Kijk dan eens naar het moordspel "Trust is a dangerous game". Je kunt een moordspel solo of met een team oplossen. Durf jij het aan?

Zelf beweerde Zodiac de dood van 37(!) moorden op zijn geweten te hebben. Door de politie zijn er echter zeven slachtoffers bevestigd die sowieso aan deze moordenaar gelinkt kunnen worden. Vijf hiervan hebben het inderdaad niet overleefd, twee slachtoffers hebben de rest van hun leven met een trauma moeten dealen. Het begon allemaal met Betty Lou Jensen en David Arthur Faraday, twee tieners die hun eerste afspraakje hadden. Ze stonden met de auto op een afgelegen parkeerterrein en werden overvallen door een man met een pistool. Zonder enige aanleiding heeft hij de twee doodgeschoten. Na deze twee tortelduifjes volgden nog twee koppels. De enige afwijkende moord was die op een taxichauffeur.

Het enige bewijsmateriaal dat in totaal verzameld kon worden was een halve vingerafdruk en het handschrift van de moordenaar. De twee slachtoffers die het hebben overleefd konden ook geen goede beschrijving geven van de man, dit onder andere omdat hij een keer masker droeg. Meer dan 2500 verdachten zijn verhoord, echter zonder resultaat.

Cryptische codes

Tot aan 1 augustus 1969 was er dus geen enkel duidelijk spoor van de moordenaar te bekennen. Hier komt echter verandering in door de man zelf. Op de redactie van San Francisco Chronicle komt namelijk een brief binnen waarin iemand beweert de desbetreffende moorden te hebben gepleegd. Bij deze brief zit ook een code. De zodiac killer eist in de brief dat ze deze in de krant moeten plaatsen, anders zullen er nog meer mensen om het leven worden gebracht. De code zal uit drie delen bestaan, maar zijn ze ooit gekraakt?

Een codebericht van de zodiac killer

Hierboven zijn zowel de eerste code, als de gekraakte versie van deze code afgebeeld. Twee burgers, een ouder stel, hebben deze code kunnen kraken en hun steentje bij kunnen dragen aan de zaak. Dit omdat deze cryptische code in verschillende kranten was geplaatst. Helaas kon hieruit nog steeds niet duidelijk gemaakt worden wie die Zodiac killer nou eigenlijk was. Wel werden zijn motieven enigszins helder. Een eerste stap in de goede richting? Ondertussen bleven meerdere brieven komen en werden er tegelijkertijd ook nog steeds moorden gepleegd. De moordenaar schijnt zelfs een persoonlijke brief naar een van de rechercheurs gestuurd te hebben nadat hij in de media iets had gezegd wat de Zodiac niet aanstond.

Een boodschap van de Zodiac om te ontcijferen

Tot op de dag van vandaag zijn er codes die nog steeds niet gekraakt zijn. Dan hebben we het bijvoorbeeld over het bericht van zijn kant waarin hij zijn mogelijke echte naam in codetaal beschrijft, en ook een ander bericht is hierboven afgebeeld over een mogelijke locatie van een bom die hij geplaatst zou hebben. Na de laatste brief liet de Zodiac Killer iedereen achter met een groot vraagteken. De hele zaak rondom deze beruchte moordenaar werd zo’n enorme hype in de media, dat meerdere burgers hebben geprobeerd het mysterie van deze moordenaar op te lossen. Zo heeft een cartoontekenaar, Robert Graysmith, nadat de politie de zaak liet rusten nog jarenlang geprobeerd deze moordenaar te vinden. Hier heeft hij uiteindelijk een boek over geschreven waarin hij zijn ervaringen deelt. In 2007 is een film uitgekomen over zijn onderzoek met in de hoofdrollen onder andere Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. en Mark Ruffalo. Deze film is te kijken op Netflix.

Omdat veel mensen, buiten de politie om, op zoek gingen naar bewijs dat zou leiden naar de dader zijn er ook meerdere theorieën ontstaan over wat de identiteit zou kunnen zijn van de Zodiac. Zo ook die van Gary L. Stewart. Hij beweert namelijk dat zijn eigen vader de Zodiac Killer zou zijn. Het handschrift van de brieven en die van zijn vader zouden overeenkomen en alle vrouwelijke slachtoffers zouden op de moeder van Gary lijken. Stewart heeft hier zelfs een boek over geschreven, ‘The most dangerous animal of them all’ genaamd.

Doorbraak?

In 2017, bijna 50 jaar nadat de seriemoordenaar actief is geweest, kwamen er verschillende artikelen online met de vraag of de Zodiac Killer dan eindelijk ontmaskerd zou zijn. Twee experts, voormalig LAPD-inspecteur Sal LaBarbera en cold case-expert Ken Mains, namen de zaak van de moord op slachtoffer 18-jarige Cheri Jo Bates nog eens onder de loep. Zij kwamen toch terug op verdachte Ross Sullivan, die in 1968 gearresteerd werd en eerder al een van de eerste verdachten was in deze zaak. Zo werkte Ross Sullivan in een bibliotheek vlakbij de plaats van de moord en kwam de beschrijving van de Zodiac overeen met deze man. Een jongeman tussen de 25 en 30 met een bril en kort haar. Ook droeg Sullivan oorlogskledij, met legerschoenen. En laten er nou nét afdrukken van soortgelijke schoenen gevonden zijn op de plaats waar Bates vermoord werd. Het onderzoek van Sal LaBarbera en Ken Mains is te volgen in een indrukwekkende documentaire genaamd "The Hunt for the Zodiac killer".

Ondanks deze zogenaamde doorbraak in de zaak zullen we waarschijnlijk nooit zeker weten wie de Zodiac Killer was. Ross Sullivan is namelijk overleden aan een hartaanval nog voordat hij officieel opgepakt kon worden. Het verhaal van de Zodiac Killer is bekend geworden over de hele wereld. Er zijn meerdere boeken over geschreven, films, documentaires etc. maar de echte identiteit van onze beroemde moordenaar zal voor velen altijd een mysterie blijven.

Inspective Crime Games

Een moordspel van Inspective start vanuit meerdere onopgeloste moordzaken die door de vondst van nieuw bewijs aan elkaar gelinkt kunnen worden. Deze moordzaken zijn onopgelost omdat de politie geen verdachten heeft kunnen ontdekken. Met het onderzoeken van alle onopgeloste dossiers gezamenlijk, kunnen de diverse puzzelstukken samengelegd worden waardoor de dader wel opgespoord kan worden.

Heb je ook interesse in het oplossen van een cold case? Kijk eens bij onze moordzaken.