Identiteit Jack the Ripper bekend?

Brieven van Jack the Ripper

Onderzoekers Jari Louhelainen en David Miller beweren dat zij Jack the Ripper, de beruchte seriemoordenaar die eind 19e eeuw de wijk Whitechapel in Londen terroriseerde, eindelijk hebben ontmaskerd.

Een forensisch DNA-onderzoek dat door twee Britse onderzoekers in de Journal of Forensic Science werd gepubliceerd, identificeert Aaron Kosminski, een 23-jarige Poolse kapper als Jack the Ripper. Hij zou tussen augustus en november 1888 minstens vijf vrouwen in de wijk Whitechapel in Londen hebben gedood.

Op 31 augustus 1888 werd het lichaam van Mary ‘Polly’ Nichols gevonden in de armoedige straten van de Londense wijk Whitechapel. Polly was een jonge moeder die na haar scheiding een de drank ging. Dit had weer als ze gevolg dat ze ruzie met haar vader kreeg, waardoor ze op straat belandde en noodgedwongen in de prostitutie terechtkwam. Charles Cross was de man die haar heeft gevonden. Hij was niet zeker of ze dronken of dood was. Toen de politie arriveerden, werd er verklaard dat ze net een half uur geleden was overleden. Charles was net te laat om de moordenaar gezien te hebben.

Iets meer dan een week later sloeg de moordenaar opnieuw toe. Ditmaal was er geen twijfel mogelijk: Eliza Ann ‘Annie’ Smith lag dood en verminkt in een achtertuin. Annie was een moeder van drie kinderen, totdat haar oudste dochter op 12-jarige leeftijd plotseling overleed. Annie dronk haar verdriet weg waardoor haar huwelijk strandde. Om rond te kunnen komen is Annie in de prostitutie beland. Op de bewuste ochtend dat Annie Smith werd vermoord, was ze net haar woning uitgezet omdat ze de huur niet kon betalen. Een ooggetuige beweerde om half 6 ’s ochtends een man met haar te hebben zien praten.

Ineens ontving de politie een brief met gruwelijke details van de moord. De brief was gedateerd 25 september 1888. De brief lijkt bedoeld om de politie uit te dagen. De auteur schreef dat hij de volgende keer de oren van de vrouw zou afknippen en naar de politie zou sturen.

Dear Boss brief van Jack the Ripper

Elizabeth ‘Long Liz’ Stride was het volgende slachtoffer. Ze werd geboren in Zweden, maar verhuisde in 1866 naar Engeland en trouwde met een timmerman. In 1882 scheidde ze van hem en kreeg ze een relatie met een andere man, die beweerde dat ze altijd dronken was. In de ochtend van 29 september 1888 werd Liz voor het laatst gezien toen ze samen met een man uit een pub kwam. Een markthandelaar vond haar toen hij terugkeerde van een avond drinken. Haar keel was doorgesneden. Omdat haar lichaam verder onaangeraakt leek, werd er geloofd dat Jack the Ripper tijdens de daad betrapt werd en is gevlucht. Liz had allebei haar oren nog.

Jack the Ripper tekening

Op 30 september 1888 viel het vierde slachtoffer: Catherine ‘Kate’ Eddowes. De avond voor de moord werd Kate gearresteerd voor openbaar dronkenschap. Om 5 voor 1 ’s middags werd ze vrijgelaten door de politie. Nog geen uur later werd ze, gruwelijk verminkt en vermoord, gevonden. Haar lichaam was opengesneden en haar ingewanden over haar schouder gelegd met V-vormige sneeën in haar wangen en ogen. Het puntje van haar neus was eraf gesneden en haar oorlellen waren doorgesneden. Haar nier en baarmoeder ontbraken. De moord van Kate zorgde voor oproer omtrent de eerder geschreven brief waarin de auteur schreef dat hij haar oren eraf zou knippen. Omdat de politie echter honderden brieven ontving van mensen die claimden de moordenaar te zijn, bleef onduidelijk of de brief echt van Jack the Ripper afkomstig was. Twee dagen later, op 1 oktober 1888, ontving de politie wederom een postkaart.

“I was not codding
dear old Boss when
I gave you the tip,
you'll hear about
Saucy Jacky's work tomorrow double
event this time
number one squealed a bit
couldn't finish straight
off. Had not time
to get ears off for
police thanks for
keeping last letter
back till I got
to work again.
Jack the Ripper”.

Brief van Jack the Ripper

De details komen overeen met de moorden van Elizabeth Stride en Catherine Eddowes, maar de poststempel was van meer dan 24 uur later dan de moord. De politie claimde later dat ze een journalist hebben geïdentificeerd als auteur van deze brief, evenals de “Dear Boss”-brief. Dit zou een tactiek zijn van de journalisten om kranten te blijven verkopen. Op 15 oktober 1888 ontving de politie nog een brief, die later bekend zou staan als de “From Hell” brief.

“From hell
Mr Lusk,
Sor
I send you half the
Kidne I took from one women
prasarved it for you tother piece
I fried and ate it was very nise.
I may send you the bloody knif that
took it out if you only wate a whil
longer.

Signed Catch me when
you can
Mishter Lusk.”

From Hell brief van Jack the Ripper

De brief werd verstuurd in een klein doosje met een menselijke nier erin. George Lusk, aan wie de brief gericht lijkt, was een lokale zakenman die de “Mile End Vigilance Committee” oprichtte om de politie te helpen in hun onderzoek.

Op 8 november 1888 pleegde Jack the Ripper zijn laatst bekende moord. Het slachtoffer was Mary Jane ‘Black Kelly’ of ‘Ginger Kelly’, een 25-jarige vrouw, geboren in Ierland. Ze woonde een tijdje in Wales en verhuisde toen naar Londen waar ze trouwde. Haar man stierf door een tragisch ongeluk waarna ze in de prostitutie terechtkwam. Ze leefde een tijdje samen met een andere man, maar toen hij ontdekte dat Mary Jane andere prostituees in hun huis liet slapen, werd de relatie beëindigd. Een dag voor haar moord werd ze nog dronken en zingend op straat gezien. De huisbaas, die haar zes weken te late huur kwam eisen, vond haar dood en verminkt op bed. Haar kleren lagen in een keurig stapeltje naast haar. De toestand van haar lichaam werd beschreven als het werk van de duivel.

De zaak bleef onopgelost. Tot onderzoekers Jari Louhelainen en David Miller DNA-onderzoek verrichtten op een zijden sjaal die was bevlekt met bloed en sperma en waarvan de onderzoekers zeggen dat deze naast het lichaam van het vierde slachtoffer, Catherine Eddowes, is gevonden. De onderzoekers zeiden dat ze de zijden sjaal de afgelopen acht jaar hebben geanalyseerd en dat voor zover zij weten de sjaal het enige fysieke bewijs is waarvan bekend is dat het verband houdt met deze moorden. Door analyse van fragmenten van het mitochondriale DNA van het slachtoffer en van de verdachte, dat uitsluitend van de moeder wordt doorgegeven, konden onderzoekers dat vergelijken met monsters van levende nakomelingen van Catherine Eddowes en Aaron Kosminski.

De onderzoekers zeggen ook dat de waarneembare kenmerken van de verdachte, afgeleid van DNA, overeenkomen met het enige ooggetuigenverslag van de moorden, die de politie als aanzienlijk betrouwbaar had beschouwd. Volgens de enige ooggetuige had de dader bruin haar en bruine ogen. Volgens de studie zijn de bevindingen de eerste systematische analyse op moleculair niveau van het enige overgebleven fysieke bewijs dat verband houdt met de Jack the Ripper-moorden. Dit is niet de eerste keer dat Aaron Kosminski in verband wordt gebracht met de moorden. Kominski was ten tijde van de moorden ook al een verdachte van de politie, maar er werd nooit voldoende bewijs gevonden.

De bevindingen van het onderzoek voldoen misschien niet aan andere Ripper-experts die zeggen dat de sjaal door de jaren heen mogelijk besmet is geraakt. Ook zijn critici nog niet tevreden met het laatste rapport. De details over de specifieke genetische varianten die geïdentificeerd en vergeleken zijn, zijn niet benoemd.

De brute moorden en het mysterie achter de identiteit en het motief van de moordenaar inspireerden talloze romans, films en theorieën in de afgelopen 130 jaar. Binnenkort schrijven wij een overzicht met tips.

Jack the Ripper museum Londen

Tip: Wanneer het weer kan, is het Jack the Ripper museum in Londen absoluut een aanrader. Voor tickets klik hier.