Onderzoek van een plaats delict

Onderzoek van een plaats delict

Herinner jij je nog de zoekscène van Ellie Lust in Wie is de Mol? Als (voormalig) politieagent weet Ellie uiteraard hoe het zoeken naar bewijs in zijn werk gaat. Om een volledige dekking en het meest efficiënte gebruik van middelen te verzekeren, zijn er namelijk verschillende zoekpatronen beschikbaar voor de technische recherche. Hieronder zie je afbeeldingen van mogelijke zoekpatronen met een toelichting.

De binnenwaartse spiraalvormige zoektocht

De technische recherche begint aan de omtrek van de plaats delict en werkt naar het midden toe. Spiraalpatronen zijn een goede methode om te gebruiken wanneer er slechts één rechercheur op de plaats delict is.

Zoekpatroon plaats delict binnenwaarts spiraalvormig

De buitenwaartse spiraalvormige zoektocht

De recherche begint in het midden van de plaats delict en werkt naar buiten toe.

Buitenwaartse spiraalvormige zoekpatroon

De parallelle zoekopdracht

Alle leden van de technische recherche vormen een lijn. Ze lopen in een rechte lijn, met dezelfde snelheid, van een uiteinde van de plaats delict naar het andere.naar te kijken. De afwezigheid van schrijver Phoebe Waller-Bridge was in seizoen 2 nauwelijks merkbaar Ook seizoen 2 was een absolute aanrader.

Onderzoekspatroon plaats delict parallel

Het raster zoeken

Een raster zoeken is eenvoudigweg twee parallelle zoekopdrachten, 90 graden verschoven, na elkaar uitgevoerd.

Raster zoeken op een plaats delict

De zone-zoekopdracht

Bij een zone-zoekopdracht verdeelt de verantwoordelijke technisch rechercheur de plaats delict in sectoren en neemt elk teamlid één sector. Teamleden kunnen vervolgens van sector wisselen en opnieuw zoeken om volledige dekking te garanderen.

Plaats delict zone zoekopdracht

Tijdens het zoeken op de plaats delict zoekt een technisch rechercheur naar details zoals:

 • Zijn de deuren en ramen vergrendeld of ontgrendeld? Geopend of gesloten? Zijn er tekenen van onrechtmatige toegang, zoals gereedschapsmarkeringen of gebroken sloten?
 • Is het huis in goede staat? Zo niet, lijkt het erop dat er een worsteling is geweest of was het slachtoffer gewoon rommelig?
 • Ligt er post? Is het geopend?
 • Is de keuken in goede staat? Is er gedeeltelijk gegeten voedsel? Is de tafel gedekt? Zo ja, voor hoeveel personen?
 • Zijn er tekenen van een feest, zoals lege glazen of flessen of volle asbakken?
 • Welke sigarettenmerken zijn aanwezig als er volle asbakken zijn? Zijn er lippenstift- of tandafdrukken op de uiteinden?
 • Is er iets dat niet op zijn plaats lijkt? Een glas met lippenstiftmarkeringen in het appartement van een man of de wc-bril omhoog in het appartement van een vrouw? Blokkeert een bank een deuropening?
 • Zit er afval in de vuilnisbakken? Zit er iets ongewoons in de prullenbak? Is het afval in de juiste chronologische volgorde volgens datum op post en ander papier? Als dat niet het geval is, heeft iemand mogelijk iets gezocht in de prullenbak van het slachtoffer.
 • Geven de klokken de juiste tijd?
 • Zijn de handdoeken nat? Ontbreken er handdoeken? Zijn er tekenen van opruimen?
 • Als het misdrijf een schietpartij is, hoeveel schoten zijn er dan afgevuurd? De technische recherche zal proberen het pistool, elke kogel, elke mantel en elk kogelgat te lokaliseren.
 • Als het misdrijf een steekpartij is, ontbreekt er dan duidelijk een mes in de keuken van het slachtoffer? Als dat zo is, is de misdaad mogelijk niet met voorbedachten rade geweest.
 • Zijn er schoenafdrukken op tegels, hout of linoleumvloeren of in het gebied direct buiten het gebouw?
 • Zijn er bandensporen op de oprit of in het gebied rond het gebouw?
 • Zijn er bloedspatten op vloeren, muren of plafonds?

De feitelijke verzameling van fysiek bewijs is een langzaam proces. Elke keer dat de technische recherche een item verzamelt, moet hij het onmiddellijk bewaren, taggen en loggen voor het documenteren van de plaats delict. Verschillende soorten bewijs kunnen ter plaatse of in het laboratorium worden verzameld, afhankelijk van de omstandigheden en middelen.

Bij het onderzoeken van een plaats delict moet je onthouden dat:

 • Een plaats delict is driedimensionaal. De technische recherche moet niet vergeten om omhoog te kijken.
 • Als een technisch rechercheur een zaklamp op de grond onder verschillende hoeken schijnt, zelfs wanneer er veel licht is, creëert hij nieuwe schaduwen die bewijs kunnen onthullen.
 • Het is mogelijk om DNA te vinden op sigarettenpeuken

Bewijsverzameling

Bij het verzamelen van bewijsmateriaal van een plaats delict heeft de technische recherche verschillende hoofddoelen voor ogen: het misdrijf reconstrueren, de persoon identificeren die het heeft gedaan, het bewijsmateriaal voor analyse bewaren en het verzamelen op een manier die ervoor zorgt dat het voor een rechtszitting gebruikt kan worden.

Heb je ook interesse in het oplossen van een cold case? Kijk eens bij onze moordzaken.