The Staircase

Michael Peterson in The Staircase

Op 9 december 2001 belt misdaadromanschrijver Michael Peterson de hulpdiensten omdat hij zijn vrouw zwaargewond onderaan de trap heeft gevonden. De politie arriveert en start direct met een onderzoek. Kort na aankomst van de politie wordt Michael Peterson gearresteerd voor de moord op zijn vrouw Kathleen.

Documentairemaker Jean-Xavier de Lestrade is vanaf het begin betrokken bij de rechtszaak tegen Michael Peterson. Als kijker heb je hierdoor ook het gevoel deel uit te maken van de jury. Je krijgt alle bewijsmaterialen, foto’s en video’s te zien en hoort de getuigenverklaringen aan. Het is aan jou om te oordelen of hier sprake is van een noodlottig ongeluk of dat Michael Peterson inderdaad de koelbloedige moordenaar is, zoals aanklager Freda Black je wilt laten geloven. Het grote verschil tussen het kijken van deze documentaire en daadwerkelijk in de jurybanken zitten, is dat je nu ook mag meekijken met Michael en zijn advocaten die gezamenlijk de strategie voor de verdediging bespreken. Hierdoor heb je nog meer het gevoel volledig betrokken te zijn bij het hele proces.

Het telefoontje van Michael Peterson naar de hulpdiensten is kort en bondig. Zijn vrouw lijkt van de trap te zijn gevallen en hij vraagt de politie snel te komen. Ze haalt nog maar nauwelijks adem. Michael en zijn vrouw hebben eerder op de avond met een drankje samen in de tuin gezeten. Zijn vrouw beslist naar bed te gaan want ze heeft vroeg in de ochtend een afspraak. Michael zegt nog even zijn drankje op te drinken en zo ook naar bed te gaan. Wanneer hij enige tijd later het huis binnenstapt, stuit hij op het lichaam van zijn vrouw Kathleen onderaan de trap. Tenminste, zo zegt Michael dat het is gegaan. De trap en de muren zijn bedekt met enorme bloedspetters. Wanneer je de beelden ziet, doen deze je eerder aan een horrorfilm denken en is het eigenlijk ondenkbaar dat Kathleen van de trap is gevallen.

En toch word je gedurende de afleveringen telkens heen en weer geslingerd tussen totale overtuiging dat Michael Peterson zijn vrouw op gruwelijke wijze heeft vermoord, en dan weer de verbazing over wat voor mysterieus er in hemelsnaam kan hebben plaatsgevonden want Michael kan toch echt niet schuldig zijn. Tien minuten later begin je alweer te twijfelen aan deze conclusie en start je opnieuw met het verdenken van Michael als moordenaar.

Na een lange rechtszaak wordt het vonnis op 10 oktober 2003 uitgesproken. Ook wij bij Inspective hebben uitgebreide discussies gevoerd over de schuld of onschuld van Michael Peterson. Wij zijn erg benieuwd naar wat jouw mening is. Denk jij dat Michael schuldig is? Deze documentaire heeft ons allen tot op het laatste moment aan de buis gekluisterd en wanneer jij een van onze ervaren detectives bent, weten wij zeker dat ook jij moeite hebt met het stoppen met kijken.

De documentaire bestaat uit 13 afleveringen. De eerste acht afleveringen zijn uit de periode 2001 tot 2003. Later zijn er nog 5 afleveringen gefilmd. Snak jij na het oplossen van een moord naar meer? Dan adviseren wij The Staircase op Netflix.