Wat is het verschil tussen een massamoordenaar, seriemoordenaar en spree-moordenaar?

Een slachtoffer op een crime scene wordt in een lijkzak gedaan

Meervoudige moordenaars zijn mensen die meer dan één slachtoffer hebben gedood. Op basis van de patronen van hun moorden worden meervoudige moordenaars ingedeeld in drie basiscategorieën: massamoordenaars, spree-moordenaars en seriemoordenaars. Rampage moordenaars is een relatief nieuwe naam die wordt gegeven aan zowel massamoordenaars als spree-moordenaars.

Massamoordenaars

Massamoordenaars vermoorden vier of meer mensen op één locatie gedurende een aaneengesloten periode (binnen minuten of dagen). Massamoordenaars moorden meestal op één locatie. Massamoord kan worden gepleegd door één persoon of door een groep mensen. Moordenaars die meerdere familieleden vermoorden, zijn ook massamoordenaars.

Een voorbeeld van een massamoordenaar is Richard Speck. Op 14 juli 1966 martelde, verkrachtte en vermoordde Speck systematisch acht leerling-verpleegsters van het South Chicago Community Hospital. Alle moorden werden in het herenhuis van de verpleegsters in het zuiden van Chicago, in één nacht gepleegd.

Terry Lynn Nichols is een massamoordenaar die is veroordeeld voor samenzwering met Timothy McVeigh om het Alfred P. Murrah Federal Building in Oklahoma City op 19 april 1995 op te blazen. Het bombardement resulteerde in de dood van 168 mensen, waaronder kinderen. Nichols kreeg een levenslange gevangenisstraf nadat de jury vastliep op de doodstraf. Hij ontving toen 162 opeenvolgende veroordelingen voor levenslange gevangenisstraf op federale beschuldigingen van moord.

McVeigh werd op 11 juni 2001 geëxecuteerd nadat hij schuldig was bevonden aan het tot ontploffing brengen van een bom die verborgen was in een vrachtwagen die voor het gebouw geparkeerd stond.

Spree-moordenaars

Spree-moordenaars (ook wel rampage-moordenaars genoemd) vermoorden twee of meer slachtoffers, maar op meer dan één locatie. Hoewel hun moorden op verschillende locaties plaatsvinden, wordt hun spree als een enkele gebeurtenis beschouwd omdat er geen "afkoelingsperiode" is tussen de moorden.

Het onderscheid maken tussen massamoordenaars, spree-moordenaars en seriemoordenaars is de bron voor voortdurende debatten onder criminologen. Hoewel veel experts het eens zijn met de algemene beschrijving van een spree-moordenaar, wordt de term vaak weggelaten en wordt in plaats daarvan massa- of seriemoordenaar gebruikt.

Robert Polin is een voorbeeld van een spree-moordenaar. In oktober 1975 vermoordde hij een student en verwondde vijf anderen op een middelbare school in Ottawa nadat hij eerder een 17-jarige vriend had verkracht en neergestoken.

Charles Starkweather was een andere bekende moordenaar. Tussen december 1957 en januari 1958 doodde Starkweather samen met zijn 14-jarige vriendin, elf mensen in Nebraska en Wyoming. Starkweather werd 17 maanden na zijn veroordeling door elektrocutie geëxecuteerd.

William Balfour, bekend van de moorden van de Jennifer Hudson-familie, past ook in het patroon van spree-moordenaars.

Seriemoordenaars

Seriemoordenaars vermoorden drie of meer slachtoffers, maar elk slachtoffer wordt bij verschillende gelegenheden gedood. In tegenstelling tot massamoordenaars en spree-moordenaars, selecteren seriemoordenaars meestal hun slachtoffers, hebben ze een afkoelingsperiode tussen de moorden en plannen ze hun misdaden zorgvuldig. Sommige seriemoordenaars reizen veel om hun slachtoffers te vinden, zoals Ted Bundy en Israel Keyes, maar anderen blijven in hetzelfde algemene geografische gebied.

Seriemoordenaars vertonen vaak specifieke patronen die gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd door politieonderzoekers. Wat seriemoordenaars motiveert, blijft een raadsel; hun gedrag past echter vaak in specifieke subtypen. In 1988 identificeerde Ronald Holmes, een criminoloog aan de Universiteit van Louisville die gespecialiseerd is in de studie van seriemoordenaars, vier subtypes van seriemoordenaars.

  • De visionair - Meestal psychotisch, wordt de visionair gedwongen tot moord omdat ze stemmen horen of visioenen zien die hen bevelen bepaalde soorten mensen te vermoorden.
  • Missiegericht - richt zich op een specifieke groep mensen waarvan zij denken dat ze het niet waard zijn om te leven en zonder wie de wereld beter zou zijn.
  • Hedonistische moordenaar - Doodt voor de opwinding omdat ze genieten van het doden en soms seksueel opgewonden raken tijdens het plegen van een moord. Jerry Brudos, de lustmoordenaar, past in dit profiel.
  • Krachtgericht - Doodt om de ultieme controle over hun slachtoffers uit te oefenen. Deze moordenaars zijn niet psychotisch, maar ze zijn geobsedeerd door het vangen en beheersen van hun slachtoffers en hen te dwingen om al hun bevelen te gehoorzamen. Pedro Alonso Lopez, Monster van de Andes, ontvoerde kinderen met de bedoeling ze zelfs na hun dood onder controle te houden.