Golden State Killer gepakt

Schetsen van de Golden State Killer

Joseph James DeAngelo, ook wel bekend als The Golden State Killer, de Original Night Stalker, de East Area Rapist en de Visalia Ransacker, is een Amerikaanse seriemoordenaar, serieverkrachter, inbreker en voormalig politieagent die tussen 1973 en 1986, minstens 13 moorden, 50 verkrachtingen en 120 inbraken in Californië heeft gepleegd. Na meer dan 40 jaar is hij eindelijk gepakt.


The Visalia Ransacker

Van maart 1974 tot eind 1975 werd de stad Visalia in centraal Californië geplaagd door een reeks bizarre inbraken, 120 in totaal waarvan maar liefst 12 in één nacht. De inbreker plunderde, zoals zijn bijnaam suggereert, een woning, stal schijnbaar onbeduidende voorwerpen zoals munten, enkele oorbellen of vakantiefoto's met vrouwen in bikini, en bleef soms lang genoeg in de woning om een hapje te eten.

In september 1975 werd de Ransacker gevaarlijk toen hij probeerde de 16-jarige Beth Snelling uit haar huis te ontvoeren. Snelling's vader, Claude, rende naar buiten om de Ransacker te confronteren, die vervolgens Beth vrijliet en tweemaal op Claude schoot, waarbij Claude om het leven kwam. Een maand later werd de Ransacker weer gewelddadig en schoot hij op rechercheur William McGowen, maar trof alleen de zaklamp van McGowen. De Ransacker ontsnapte waarna de inbraken zijn gestopt.

The East Area Rapist

De East Area Rapist (EAR) terroriseerde van medio 1976 tot medio 1979 het gebied van Sacramento, Californië. EAR viel in eerste instantie vrouwen aan die alleen of met jonge kinderen in huis waren. Dit escaleerde na enige tijd tot het aanvallen van koppels. Hij maakte het koppel wakker door ze midden in de nacht met een zaklamp in het gezicht te schijnen. Hierna haalde hij ze uit elkaar. Hij bond de man vast in een andere kamer en legde hem op zijn buik. Op zijn rug plaatste hij borden met kopjes, met de waarschuwing dat als hij iets hoorde rinkelen, hij ze beiden zou vermoorden. Vervolgens ging hij naar de andere kamer om de vrouw te verkrachten. Hij bleef soms uren in huis rondhangen om op zijn gemak te eten en bier te drinken en door de bezittingen van de bewoners te gaan. Vaak dachten de slachtoffers na uren dat hij weg was om vervolgens opnieuw vol angst met hem geconfronteerd te worden. Wanneer de slachtoffers verhuisden, belde hij ze nog zelfs jaren later op om ze te treiteren en opnieuw te bedreigen. De EAR heeft meer dan 50 vrouwen verkracht. Hij is een aantal keer gezien, maar wist altijd met succes te vluchten. Een keer werd hij te voet door een jonge man achtervolgd waarbij hij de man heeft neergeschoten.

The Original Night Stalker

In Zuid-Californië begonnen in oktober 1979 nieuwe aanvallen met vergelijkbare modus operandi als de East Area Rapist, maar nu met een duistere wending. De aanvaller heeft deze slachtoffers namelijk na afloop vermoord. De politie was zich niet bewust van de misdaden in Sacramento en noemde deze sluiper “The Night Stalker”, nu bekend als “The Original Night Stalker” (TONS), omdat seriemoordenaar Richard Ramirez de eerdere naam “The Night Stalker” had gekregen. TONS viel het eerste paar in Santa Barbara aan. Het paar wist een buurman te alarmeren en TONS vluchtte op een gestolen fiets. Na deze mislukte aanval werden tussen 1979 en 1981 negen mensen om het leven gebracht. Omdat TONS hierna vier jaar lang niet heeft gemoord, dacht de politie dat hij was gearresteerd of dood was. Tot hij zijn laatste slachtoffer maakte, de 18-jarige Janelle Cruz werd in 1986 gedood. Hierna is hij volledig gestopt met moorden en hiermee stopte ook het vinden van enige aanwijzing naar het ontmaskeren van zijn identiteit.

Paul Holes and Michelle McNamara

Paul Holes en Michelle McNamara

Paul Holes stuitte in 1994 als deputy bij de Contra Costa County Sheriff’s Office, bij toeval op cold case dossiers van de East Area Rapist. Uit nieuwsgierigheid is een obsessie geboren en samen met misdaadschrijver Michelle McNamara heeft hij meer dan 20 jaar van zijn leven besteed aan het ontmaskeren van de dader van deze gruwelijke misdaden. In 2001 werd dankzij Holes, met behulp van DNA, bewezen dat de East Area Rapist en de Original Night Stalker definitief dezelfde persoon was. In een artikel uit 2013 in het Los Angeles Magazine, hernoemde McNamara, de aanvaller De “Golden State Killer”. Haar diepgaande verslaggeving wekte nieuwe belangstelling voor de zaak. McNamara beschreef haar jarenlange jacht op de Golden State Killer in haar boek I'll Be Gone in the Dark. In april 2016, stierf McNamara op 46-jarige leeftijd plotseling in haar slaap. Haar boek werd postuum met veel bijval gepubliceerd als een volmaakt werk van misdaadjournalistiek. Vooral opmerkelijk is de griezelige nauwkeurigheid waarmee McNamara zich de arrestatie van de Golden State Killer voorstelt in haar epiloog "Letter to an Old Man". De titel van het boek is ontleend aan een dreigement tegen een EAR-slachtoffer tijdens een aanval: "You'll be silent forever, and I'll be gone in the dark.". Op 15 juni 2016 werd een hernieuwde poging om De Golden State Killer te vinden aangekondigd.

Joseph James DeAngelo

DNA-match

Kort voordat hij in april 2018 met pensioen ging, uploadde Paul Holes DNA van een moord uit 1980, samen met DNA van een eerdere verkrachting naar genealogiewebsite GEDmatch. Met de informatie die hij van de site ontving, kon hij een pool van familieleden van de moordenaar identificeren. Dit was het begin van een maandenlang proces van het verkleinen van de lijst met verdachten. Op 24 april 2018 werd een ongelooflijke aankondiging gedaan - de sheriffafdeling van Sacramento County had een verdachte gearresteerd wiens DNA overeenkwam met dat van de Golden State Killer. Na maanden van DNA-analyse en weken van surveillance, werd voormalig politieagent Joseph James DeAngelo in hechtenis genomen. Hij werd beschuldigd van talloze moorden met voorbedachten rade. En hoewel er geen DNA-bewijs is, geloven de autoriteiten dat DeAngelo ook de Visalia Ransacker is. Holes heeft sindsdien veel aandacht gekregen voor zijn expertise in het oplossen van de misdaden van de Golden State Killer en overige cold cases.

Veroordeling van Joseph James DeAngelo

Joseph James DeAngelo

Op 21 augustus 2020 werd DeAngelo veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating. DeAngelo, die tijdens de rechtszaak in een rolstoel had gezeten en was bedekt met een wit gezichtsmasker toen slachtoffers en familieleden verklaringen aflegden, stond op uit de rolstoel en sprak vrij van de gezichtsbedekking. "I've listened to all your statements. Each one of them, and I'm truly sorry to everyone I have hurt. Thank you, your honor."

Kijktip: Documentaire I'll be gone in the dark
KVK: 34231158 | © Copyright Inspective Crime Games 2022

© Copyright Inspective Crime Games 2022
KVK: 34231158