CSI versus de werkelijkheid

Technische recherche onderzoek CSI

Op de vraag of het tv-programma 'CSI' de taak van een forensisch rechercheur correct weergeeft, is het korte antwoord: "Nee." Het lange antwoord is dat de show bepaalde aspecten van het onderzoek naar de plaats delict nauwkeurig weergeeft, maar het laat veel weg en voegt veel toe omdat, nou ja, het is Hollywood. Kijkers willen de forensische recherche niet zien wachten op een huiszoekingsbevel en zouden waarschijnlijk niet tevreden zijn als ze de verdachte nooit zouden zien.

Wetenschappelijk gezien mist 'CSI' soms het doel. In werkelijkheid is het niet mogelijk om het tijdstip van overlijden te baseren op een tijdsbestek van slechts twee uur. Ook is het niet mogelijk een vingerafdruk te scannen en binnen korte tijd de foto van de verdachte te ontvangen. Vingerafdrukvergelijkingssoftware geeft verschillende mogelijke overeenkomsten die een expert vervolgens visueel analyseert om een definitieve overeenkomst te bepalen.

Een forensisch rechercheur onderzoekt een plaats delict

Andere delen waarin Hollywood het mis heeft, is het onderzoeksproces. Onderzoekers van een plaats delict krijgen bijna altijd een bevelschrift voordat ze een locatie mogen doorzoeken. Vrijwel de enige locatie waarvoor geen bevelschrift nodig is, is een appartement dat eigendom is van het slachtoffer. Maar ook alleen als het slachtoffer daar alleen woonde en de ruimte nooit met iemand anders op enig moment deelde. Het is dus erg onwaarschijnlijk dat de forensische recherche op een locatie aankomt en gewoon begint te zoeken. Wat meestal gebeurt, is dat de forensische recherche arriveert en bepaalt welke gebieden moeten worden doorzocht. Vervolgens zijn er zoekbevelen nodig om deze gebieden te doorzoeken.

De zoektocht omvat ook slechts het bewijs, niet de buren van het slachtoffer. De forensische recherche praat niet met getuigen of verdachten. Zij interviewen geen mensen ter plekke, ze ondervragen niemand en ze vervolgen de dader absoluut niet. Dit zijn allemaal taken van de rechercheurs in de zaak. Het is ook zeldzaam dat een forensisch rechercheur een volledig onderzoek van begin tot eind afhandelt, zelfs als we het alleen over het bewijs hebben. Er zijn heel veel mensen betrokken bij het verzamelen en analyseren van bewijsmateriaal, waaronder forensische rechercheurs, medische examinatoren en rechercheurs. Een forensisch rechercheur heeft niet de tijd of de expertise om dit allemaal te doen.

Bewijs op een plaats delict

Shows als 'CSI' maken criminelen niet slimmer. De waarheid is dat onderzoek naar de plaats delict en de forensische wetenschap altijd proberen de criminelen in te halen, niet andersom. En hoewel er zeker mensen zijn die nauwgezet een misdaad plannen en ermee wegkomen, vertelt de ervaring van forensisch rechercheurs met plaats delicten een ander verhaal: bij de meeste geweldsmisdrijven die gepleegd worden, is de dader in een geagiteerde staat, mogelijk onder invloed van drugs of alcohol, en heeft niet de aanwezigheid van geest om zijn sporen nauwkeurig af te dekken. Het is een zeldzaam criminele genie dat forensische wetenschap bestudeert, zodat hij de perfecte moord kan plegen en ermee weg kan komen.

Heb je ook interesse in het oplossen van een cold case? Kijk eens bij onze moordzaken.