De beste misdaadseries van het afgelopen jaar

De beste misdaadseries van het afgelopen jaar

Wanneer je geïnteresseerd bent in moordonderzoek en het oplossen van misdaden, kijk je waarschijnlijk ook veel misdaadseries. Er worden veel goede misdaadseries gemaakt en ook het afgelopen jaar zijn er weer spannende, interessante en intrigerende series bijgekomen. Hieronder volgt onze selectie van de beste misdaadseries van het afgelopen jaar.

Denk jij zelf een moordenaar te kunnen ontmaskeren? Kijk dan eens naar het moordspel "Trust is a dangerous game". Je kunt een moordspel solo of met een team oplossen. Durf jij het aan?

Misdaadserie Unforgotten

Unforgotten seizoen 3

Nicola Walker in haar beste rol sinds Spooks. Als Cassie Stuart is Nicola doortastend, empathisch en vooral gedreven. Haar unieke relatie met Sunny Khan (Sanjeev Bhaskar) maakt elke aflevering in deze 6-delige thrillerserie een verrijking om naar te kijken. De serie gaat over Detective Chief Inspector Cassie Stuart en Detective sergeant Sunny Khan die samen oudere zaken onderzoeken en oplossen. Het zijn niet zo zeer cold cases omdat men niet eerder bewust was van de dood van het slachtoffer. De slachtoffers worden pas heel laat ontdekt wat het onderzoeken lastiger maakt. Forensisch bewijs is nog zelden beschikbaar en getuigen zijn niet altijd te vinden. Toch weten DCI Stuart en DC Khan het mysterie te ontrafelen in wat ook dit seizoen weer een spannend moordonderzoek bleek te zijn.

IMDb score: 8.2

Misdaadserie A Confession

A Confession

Wiltshire lijkt misschien geen voor de hand liggende setting voor een van de meest memorabele misdaadseries van het jaar, maar wanneer je iets baseert op een real-life case, krijg je niet veel keuze voor een locatie. Niet dat de bescheiden stad Swindon een bekentenis helemaal achterhield. Deze ITV serie was echt uitstekend. Wat ons betreft is de IMDb score veel te laag. Veel kijkers stoorden zich aan het camerawerk dat was schokkerig was. Wat ons betreft was dit absoluut niet storend en draagt dit bij aan het gevoel dat je onderdeel uitmaakt van het onderzoek. A Confession vertelt het helaas maar al te waargebeurde verhaal van Detective Superintendent Steve Fulcher - gespeeld met indrukwekkende terughoudendheid door Martin Freeman - en de controverse rond de bekentenis die hij kreeg van de moordenaar van Sian O'Callaghan en Becky Godden-Edwards. Deze zeer intrigrerende drama kwam van de veelgeprezen en bekroonde scenarioschrijver Jeff Pope, de man achter andere real-life drama's als Pierrepoint, See No Evil: The Moors Murders en Little Boy Blue.

IMDb score: 7.5

Misdaadserie Killing Eve

Killing Eve seizoen 2

Iedereen die de eerste serie Killing Eve heeft gekeken, zal behoorlijk hoge verwachtingen hebben gehad voor seizoen 2. En gelukkig hebben ze ons niet teleurgesteld. Wat ons betreft is de serie halverwege een beetje ingezakt en schoten ze een beetje door met de karakters, maar de briljante dynamiek en charisma tussen Sandra Oh en Jodie Comer is te mooi om niet naar te kijken. De afwezigheid van schrijver Phoebe Waller-Bridge was in seizoen 2 nauwelijks merkbaar Ook seizoen 2 was een absolute aanrader.

IMDb score: 8.3

Line of Duty misdaadserie

Line of Duty seizoen 5

Een van onze absolute aanraders is de meeslepende serie over de anti-corruptie afdeling AC-12. Seizoen 5 is wellicht niet het beste seizoen tot nu toe, maar nog steeds meeslepend, zenuwslopend en spannend tot het allerlaatste moment. Een van de weinige series waarbij de schrijvers je echt doen twijfelen of de plot-twist nu wel of niet betekent dat de leidinggevende eigenlijk één van de bad guys is. En dit lukt bij ons zeer zelden dus wij waren zeker onder de indruk. Heb je niet eerder gehoord van deze crime/drama/mystery serie? Start dan wel met seizoen 1. De dynamiek en achtergronden van de agenten is ook van belang voor het kijkplezier.

IMDb score: 8.6

Misdaadserie True Detective

True Detective seizoen 3

Na een ietwat teleurstellende tweede serie, besloot Nic Pizzolatto's wijselijk terug te gaan naar zijn roots voor het laatste seizoen. Het heeft misschien niet de sluipende occulte creepy feeling van het eerste seizoen getroffen, maar het kwam zeker in de buurt. De derde serie van True Detective heeft een plot net als vele andere thrillerseries. We hebben genoeg politieonderzoeken naar de schijnbaar rituele moorden van kinderen gezien. Het was vooral het acteertalent dat de serie zo bijzonder maakt. Mahershala Ali is niet voor niets een Oscar-winnaar, maar het is Stephen Dorff die hier echt indruk maakt. Dit is een serieuze terugkeer van de serie.

IMDb score: 9.0

Misdaadserie Dublin Murders

Dublin Murders

Zoals we zojuist al zeiden; zijn er veel misdaadseries gericht op rituele moorden. Dit is ook het geval in de serie Dublin Murders. Toch is deze verfilming van Tana French's eerste twee boeken over Dublin Murder Squad verre van standaard. Evenzeer een whodunit moordmysterie als een verkenning van identiteit, trauma en het idee om het verleden onder ogen te zien, de twee centrale uitvoeringen van Sarah Greene en Killian Scott hier verhogen Dublin Murders van uitstekend naar onmisbaar. Dus dat gezegd hebbende ... zorg ervoor dat je het niet mist. Wat ons betreft is de IMDb score net als bij A Confession geen weerspiegeling van onze ervaring.

IMDb score: 7.1

Misdaadserie Criminal

Criminal

Criminal is een politieprocedure die bestaat uit vier unieke driedelige series. Je kunt kiezen uit een Britse, Duitse, Franse of Spaanse versie, of alle twaalf delen in hun verschillende talen kijken. Alle series spelen zich af in een interviewkamer van de politie, waardoor het stuk bijna speels aanvoelt. Af en toe worden we getrakteerd op flashbacks en gaan we even buiten de interviewkamer. In de Britse versie speelt David Tennant en hij is zeker hoger dan gemiddeld als acteertalent, maar is niet echt de beste van het stel. Als je maar één van het kwartet bekijkt, maak er dan Frédéric Mermoud's Criminal: Frankrijk van.

IMDb score: 7.5 (Britse versie)

Misdaadserie Mindhunter

Mindhunter seizoen 2

Hoewel het seizoen nooit echt het niveau van het eerste seizoen haalt, zijn deze laatste negen afleveringen van de misdaadthriller van Netflix, gebaseerd op het uitstekende boek Mindhunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit van John E Douglas en Mark Olshaker, nog steeds een van de beste op het gebied van misdaadseries. Het doel van deze serie is de profilering en arrestatie van de man achter de schokkende real-life case van de Atlanta Child Murders, Wayne Williams. Gedurende de serie bezoekt hij onder andere Charles Manson en David ‘Son of Sam’ Berkowitz. Zoals altijd betekent het tempo en de toon van Mindhunter dat toevallige kijkers het zullen zien als wellicht een beetje saai. Maar investeer in het kijken vanaf het begin en lees meer over de moordenaars waarmee ze omgaan en het is een fascinerend inzicht in de psychopathische geest.

IMDb score: 8.6Zelf een moordzaak oplossen?

Wil je niet passief naar een serie kijken, maar zelf een moordzaak oplossen? Dit kan bij Inspective Crime Games. Een moordspel van Inspective start vanuit meerdere onopgeloste moordzaken die door de vondst van nieuw bewijs aan elkaar gelinkt kunnen worden. Deze moordzaken zijn onopgelost omdat de politie geen verdachten heeft kunnen ontdekken. Met het onderzoeken van alle onopgeloste dossiers gezamenlijk, kunnen de diverse puzzelstukken samengelegd worden waardoor de dader wel opgespoord kan worden.

Heb je ook interesse in het oplossen van een cold case? Kijk eens bij onze moordzaken.