Nieuwe BBC-serie The Serpent

Afbeelding uit de BBC-serie The Serpent

The Serpent is een nieuwe BBC-serie waarin het verhaal verteld wordt van ‘bikinimoordenaar’ Charles Sobhraj en zijn minnares Marie-Andrée Leclerc.

De serie begint wat traag en je moet er even inkomen, maar al snel krijg je het gevoel dat je hoopt dat deze sadistische moordenaar wordt gepakt. Het is Herman Knippenberg die op het spoor komt van Sobhraj. Knippenberg was een Nederlandse diplomaat die in de jaren ’70 op de Nederlandse ambassade in Bangkok werkte. Knippenberg ontdekte dat er twee Nederlandse toeristen waren verdwenen en vermoedelijk waren vermoord. Al snel komt Knippenberg op het spoor van Charles Sobhraj.

Charles Sobhraj vermoordde in de jaren 70 minstens 12 toeristen. Hij drogeerde zijn slachtoffers en liet ze geloven dat ze ziek waren en dat hij ze met medicijnen kon helpen. Het medicijn dat hij ze gaf was echter het vergif dat ze nog veel zieker maakten. De 8-delige serie beschrijft de moorden van Sobhraj vanaf 1975 en hoe zijn vriendin, Marie-Andrée Leclerc, hem onder de alias Monique hielp met het vinden en drogeren van zijn slachtoffers.

Charles Sobhraj was de zoon van een Indische vader Hatchand Sobhraj en Vietnamese moeder Tran Loan Phung en groeide op in Saigon tot zijn ouders scheidden en zijn vader al het contact heeft verbroken. Later is Sobhraj geadopteerd door de nieuwe vriend van zijn moeder, een Franse Luitenant, waarvan men denkt dat hij hem verwaarloosde.

Als tiener begon Sobhraj kleinere misdaden te plegen zoals het stelen van auto’s en het beroven van vrouwen. In 1963 heeft hij in Parijs zijn eerste gevangenisstraf voor inbraak uitgezeten. In de gevangenis ontmoette hij Felix d’Escogne, een rijke jongeman waarbij hij na zijn vrijlating is ingetrokken. Met een serie van inbraken en oplichting in de high society van Parijs, kon Sobhraj zijn rijkdom vergaren.

Na zijn vrijlating uit de gevangenis ontmoette Sobhraj zijn eerste liefde, Chantal Compagnon, een jonge Parijse vrouw uit een conservatieve familie die hij later medeplichtig zou maken aan zijn misdaden. Hij vroeg Compagnon ten huwelijk, maar werd later op dezelfde dag gearresteerd omdat hij probeerde de politie te ontwijken tijdens het besturen van een gestolen voertuig. Hij bracht acht maanden in de gevangenis door terwijl de zwangere Chantal hem trouw bleef.

Vanaf 1970 reisde het paar de wereld rond met vervalste paspoorten, gestolen van toeristen die ze op hun reizen tegenkwamen. In 1973 ontsnapte Sobhraj uit de gevangenis na een mislukte gewapende overval. Hij vluchtte naar Kabul waar hij voor het eerst toeristen op de hippie trail slachtoffer maakte. Al snel werd hij opnieuw gearresteerd. Hij wist opnieuw te ontsnappen en vluchtte weer naar Iran. Zijn geliefde Chantal Compagnon is achter de tralies in Afghanistan bevallen van een dochter. Zij wilde het misdaadleven verlaten en keerde na haar vrijlating terug naar Parijs. Uiteindelijk werd zij door Sobhraj achterna gezeten en hierdoor gedwongen om naar de VS te verhuizen.

Sobhraj en Leclerc

In de lente van 1975 ontmoette Sobhraj Marie-Andrée Leclerc, een medisch secretaresse die op reis was in India. Sobhraj was haar gids in India toen zij elkaar ontmoetten.

Sobhraj had zijn levensstijl gefinancierd door zich voor te doen als verkoper of drugsdealer om indruk te maken op toeristen, die hij vervolgens drogeerde, beroofde en vaak vermoordde. Op dit punt werd de moordenaar vergezeld door Ajay Chowdhury, een jonge Indiase man die hem zou helpen toeristen op te lichten door hen te helpen uit situaties die hij had veroorzaakt, bijvoorbeeld door onderdak te bieden aan slachtoffers die hij had vergiftigd. Hoewel hij beweerde dat de moorden vaak bestonden uit onopzettelijke overdoses, beweerden onderzoekers later dat zijn motief voor moord was om de slachtoffers die dreigden hem te ontmaskeren, het zwijgen op te leggen.

De acteurs die Sobhraj en Leclerc spelen

Hoe Sobhraj, Ajay en Marie-Andrée hun slachtoffers vonden, hoe Herman Knippenberg ze op het spoor is gekomen en of zij ooit zijn gepakt, kun je zien in de BBC-serie The Serpent. Wij kunnen de serie in ieder geval aanbevelen.

Het moorden als duo is vrij zeldzaam. Zover wij hebben kunnen ontdekken, is slechts 0.1% van de moorden wereldwijd door duo’s verricht. Meer over duo’s die moordden, kun je lezen op de website van de NBRD.